Aydınlatma konusu uzun süredir aklımda olmasına rağmen bir türlü yazmaya koyulamamıştım.Sebebi görsellik / tasarım haricinde ciddi hesap gerektiren, uzmanlık aratan bir konu olmasıydı.Sürdürdüğümüz meslek için ilgi ve bilgi gerektiren bir dal aynı zamanda.Birçok projede üzerinde en uzun zamanı harcadığımız aşamalardandır elektrik-aydınlatma konusu.Hesaplamalarda işin uzmanlarına danışsakta genel birkaç noktayı yanlışlara sebebiyet vermeyecek ölçüde ve genel hatlarıyla paylaşmak isterim, tahmin ediyorum ki okuduğunuz zaman hak vereceğiniz, belki uyguladığınız belki gözünüzden kaçmış ama düzeltme şansınız olan maddeler bulacaksınız.
Tek bir mekandan bahsedersek; aydınlatma model seçimleri, miktarları ve yaydığı ışık değerlerine göre o mekanı olduğundan daha güzel de gösterebilir ama olduğundan kasvetli, basit veya kısaca “kötü” de gösterebilir. Genel bir standartı yok aslında mekana göre ihtiyaçlar değişebilir. Mesela bir Spa alanının sakin,huzurlu olması gerektiğinden soft bir ışığa sahip olması gerekirken, bir spor salonunun yormadan ,enerjik ve aydınlık olması gerektiği gibi.Ya da şöyle anlatayım, okuma alanımızda belli bir saatten sonra gözlerimiz yoruluyorsa, bir restaurant veya evde yemek masasında yemeğimizi göremiyorsak,bir mağazada, kabinde,otel odasında veya yine evde giyisimizin rengini seçemiyorsak,mutfakta biz çalışırken gölgemiz tezgaha düşüyorsa,ofis ortamında uyku getirecek kadar az ışık veya baş ağrıtacak derecede sert ışık mevcutsa...vb doğru çözülmemiş bir aydınlatma düzeni var demektir.Tüm bu handikaplardan kaçınmak için iyi düşünülmüş bir planlama gereklidir.
En zevkli kısım olan modellere geçmeden önce birkaç tavsiyede bulunmak isterim. Evlerimizi baz alırsak,benim her zaman tercih ettiğim bir düzen vardır.
Yaşam alanı olan salonlarımızda endirekt aydınlatmalar her zaman sağlıklı sonuçlar verir.ışık kaynağını saklayan ve farklı noktalardan yansıtarak mekanı aydınlatan modelleri seçmenizi öneririm.
En standart uygulama olan mekan ortası bir veya iki sarkıt avizedense, farklı noktalarda dağıtılmış ışık kaynakları tercih edebilirsiniz.Örneğin kanepe veya koltuğunuzun yanında bir abajur, bir köşede lambader, yemek masası üzerinde bir sarkıt gibi.. Tv karşısında vakit geçirecekseniz, bu bölümde tavandan inen bir aydınlatma hem ekranda yansıma yaratacaktır hem de gözünüzü çabuk yoracaktır. Bu yüzden bu zamanlarınızda kullanabileceğiniz alternatifleriniz mutlaka olsun derim, yine noktasal abajurlar veya duvara ışık vurduran aplikler olabilir.
Yemek masası üzeri mutlaka bir aydınlatmanız olmalı hatta mümkünse en özelini buraya saklayabilirsiniz, biraz heykelsi olmasının ve dikkat çekmesinin kimseye zararı olmaz değil mi ?! ilk bölümde bahsettiğim gibi gölgenizin masaya düşmesi ve masanızın gereğinden karanlık olması bir süre sonra sizi ve masa etrafında ki diğer kişileri hem yoracak hem de sıkacaktır.
Yaşam tarzınızla doğru orantılı seçimler yapmak hayatınızı kolaylaştıran unsurlar olur her zaman ve size doğru şekilde servis eder. Okumalarınızı veya çalışmalarınızı salonunuzda gerçekleştiriyorsanız, bu alanlarda mutlaka masa üzeri veya sehpa üzeri ışık kaynaklarına yer verin derim. Bizim evde mesela salon masamızda bile bir table lamp bulunmaktadır.Yemek harici çalışmalara da servis eden bir masamız olduğundan bu çözüm bize zaman ve alan kazandırıyor.
Mutfak ve banyolarınızda mutlaka tezgah arası aydınlatmalara ve istediğinizde bol ışık veren modellere yönelmenizi bunu sağlayabilmek için mevcut aydınlatmalarınızı çift kademeli olarak yakabileceğiniz modelleri seçmenizi öneririm.
Yatak odaları ise her zaman dingin ve huzurlu olması gereken mekanlar.Yatak başında başucu lambası veya aplikler doğru seçimler olacaktır. Genel alanlarda,duvarlarınızda tablolar,kaide veya büfelerinizde heykeller veya koleksiyonlarınız,sergilemekten zevk aldığınız sizin için değerli objeleriniz varsa yönlendirilebilir spotları öneririm.Galeri havasını evlerinizde ve koridorlarınızda yakalayabilirsiniz. İmkanınız varsa dolap içi aydınlatmalar her zaman şık ve kullanışlı detaylardır, tercih edebilirsiniz.
Mekan neresi olursa olsun dengeyi elden bırakmamak çok önemli.. Bir noktada hacimli, şık, gösterişli bir sarkıt var ise, aynı mekanda bulunan diğer aydınlatma elemanlarını daha sakin seçmekte yarar var. Ve mutlaka ve mutlaka, takım hissinden uzaklaşın! aynı serinin avizesini, apliğini,abajurunu kullanmak zorunda değilsiniz.Aksine,birbiri ile uyumlu olabilecek,dengeli ama farklı seçimlerden yana olmanız, daha stil mekanlara sahip olmanızı sağlayacaktır.
Ve en önemli noktalardan biri, yapabiliyorsanız mutlaka dimmer lı / kademeli sistem ve anahtarlar seçin.Işığı kısmak ve çoğaltmak elinizde olsun.Farklı saat dilimlerinde ve aktiviteler sırasında hoş ambiyanslar elde etmenizi sağlayacaktır.Ve müdahale edebileceğiniz bir aşamadaysanız veya yeni taşınacaksanız, tüm abajurlarınızın da anahtara bağlı olmasını öneririm.ELektrik hattı çekilirken bu detayı hatırlarsanız,kullanım zamanınızda size çok kolaylık sağlayacaktır.
En önemli konu ise; mutlaka ve mutlaka gün ışığı tercih etmeniz. Evet bu belki bir zevk ama sağlık açısından ve ortamın genel havası açısından kaçınılmaz ve bence tartışılmaz bir konudur.
Gelelim modellere, hem birçok tarza yakışacak hem de zamansız modellerden bir seçki yapmak istedim. Malzemelerde son yıllarda çok tercih edilen pirinç ve tonlar,doku olarak mat ve bazen parlak tuşeler, Yine son zamanların favorileri doğal malzemeler ve şık/bohem tarzlar oldukça mevcut..Stiller ,tarzlar sonsuz.. Fakat her zamanki gibi, model önerilerimi hazırlarken öncelikle kendi tarzım ve seçkilerime kulak verdim ama aynı zamanda son yıllarda kendini kanıtlamış,karakter sahibi ve popüler olan stiller ile match ettim, zaten her biri sizin de çok sevdiğiniz stiller, buna eminim.
Son yıllarda hepimizin severek takip ettiği, minimal&modern&chic tarzda, şehirli ve karakterli evlere hitap eden modeller.. Mat pirinçler, siyahlar, bakırlar.. Tasarım ve sanat ile beslenen evlere..
Yine son yılların ve bizim favorimiz olan Bohem & Chic.. Hasırlar, sepetler, boncuklar, makrameler.. Siz nasıl birleştireceğinizi biliyorsunuz.. Ama bir detay var ki etkiyi iki katına çıkaran; birden fazla adet.. Yemek masası üzerine aynı model sarkıttan 2 veya 3 adet kullanmak en çok bu stile yakışıyor bence.. Hele aynı noktada farklı renk ve modeller tam kuralsız Bohem !
Mid Century.. Bazen Nordic ile karıştırılsa da daha tasarım, daha iconic ve biraz retro.. Ama yine olabildiğince aydınlık mekanlar, doğal malzemeler.. Mesela ahşabın yoğunluğu olan, bembeyaz duvarlı, bolca bitkili, pastel tonlar hakimse bu tarza biraz yaklaştık demektir.. Şeffaf üfleme camlar güzel bir seçenek olabilir..
İskandinav dinginliği.. Nordic stilin en belirgin özelliği bence malzemelerin titizlikle ve incelikle kullanımı.. Yine olabildiğince doğal malzemeler hakim olsa da, doğal görünümlü farklı işçiliklere de oldukça yer var.. Danimarkalı, İsveçli birçok usta tasarımcının, ikonlaşmış tasarımları bu stilin imza parçalarından oluyor. The Louis Poulsen PH 5 Pendant gibi..
Benim için klasiğin tanımı.. ya da şöyle anlatayım klasik olacaksa illa ki o Art Deco olmalı.. 1920 li yıllarda Fransa'da ortaya çıkmış, 20-30 lu yılların ve sonrasının en etkili sanat akımlarından.. Moda,resim,içmimari,mimari,sinema.. gibi sanatın her dalında etkisi yoğun olan bu şık, sofistike, modern hatlı her daim klas ve klasik tarzı incelemenizi tavsiye ederim..
Bu resimde yer alan tavan plafonyerleri, yüksekliğin az olduğu veya şık olsun derken sarkan modellerden kaşındığınız alanlarda, özellikle misafir wcleri, koridorlar, girişlerde tercih edebileceğiniz çok kullanışlı modellerdir.
Bu tarzları kullanmamın bir sebebi de şu, hepsini birbirleriyle birleştirebilir/ match edebilirsiniz.Oldukça tercih edilen bu durum artık birçok noktada karşımıza çıkıyor, dingin sade bir iskandinav tarzında, pirinçlere sonuna kadar yer var veya midcentury bir dekosayonda bohem stil sepetlere,terracottalara yer olduğu gibi.. Dengeyi kurmak ve birlikteliklerin güzelliğini ortaya çıkarmak sizin elinizde..
Biraz da aydınlatma tercihleriyle güzel çözülmüş birkaç içmekana bakalım derim;
Hem güzel çözülmüş birkaç mekan hem de model olarak birkaç örnekle yazımı sonlandırıyorum. Yaşam alanlarınızı en iyi tanıyan sizlersiniz ve çok önem verdiğinizi biliyorum bu yüzden güzel mekanlarınıza ve fikirlerinize biraz katkım olduysa ne mutlu..
Sevgiler
Hande
Not: tüm fotoğraflar Pinterestten alıntıdır.