1017231992825702 Atlanta'da bir dönüşüm hikayesi
top of page

BLOG

Atlanta'da bir dönüşüm hikayesi


Naviza Dailey ve eşi Vince, Atlanta'nın Buckhead bölgesinde 20.yy başlarından kalma bir yapıyı detaylı bir tadilatla harika bir eve dönüştürmüş. Öncesi fotoğrafları yok belki ama dört duvar kalan bir yapıdan bahsediyoruz.Ev sahipleri gözlerinde canlandırdıkları evi anlatıp,geri kalanını mimar Stanley Dixon ve iç mimar Amy Morris'e emanet etmişler. İç ve dış mekanların toplamı kabaca 7.000 m² lik bir alanı kaplayan bu proje en ufak ayrıntısına kadar muh-te-şem!Sofistike, cosy, çağdaş, klas, rahat.. sanırım hepsi burası için uygun tanımlar.

Ekip estetik motiflerden daha fazlasına giderek, alçı duvarlarından, ahşap kirişlerine ve tavanlarına kadar tam bir özgünlük ve dürüstlük örneği olan bir proje sunuyor.

Benim en çok ilgimi çeken nokta hafif olduğu kadar ağır olması ! Kremsi beyazın hafifliği, dinginliği ile özenli parçaların ve sanat eserlerinin bütünlüğü..Ara ara kullanılmış antika parçaların,zengin ahşapların ve laklanmış pirinçlerin uyumu..Zaman içinde biriktirilmiş ve doğru noktalarını bulmuş, düşünülmüş her bir parça.Belki doğru tanımlama şu olabilir

ZARİF !

Birbirinden farklı ama bir o kadar uyumlu aydınlatma elemanları. Dikkat ederseniz görebiliyorsunuz, bir mekanda 2 farklı abajur, 1 lambader , 1 avize ve iki aplik var. Ama fazla gelmiyor, boğmuyor.. Sebebi dengeli olması, öne çıkan elemanlar ve geriye itilen parçaların uygun dozu..

Girişten bir görüntü.Bembeyaz duvarları ve o duvarlarda yer alan koyu renk çerçeveli artworkleri bakmaya doyamadığım detaylarından.. ama bunun yanında siyaha yakın parkeleri yine beyazlarla muhteşem denge içerisinde.Evet rahat evet ferah ama çokkk şık..

Girişten itibaren her alanın özel olarak kurgulandığını, tüm doku ve malzemelerin özenle seçildiğini hissedebiliyoruz. Bazı mekanlar olabildiğince sakin bırakılmış,sebebi belli özel parçaların öne çıkması, dikkatin dağılmaması. Ve bitkiler ! her daim, her yerde olmalılar..

Daybed Vince'in aile yadigarı bir antika, sehpa ise oldukça modern bir beton parça..

Renk paleti tartışmasız güzellikte. Kış bahçesi olan alanda yer alan bitkiler ile uyum içerisinde ki yeşil tekstiller beyaza boyanmış taş duvarın önünde yerini almış.

Ne çok rustik, ne çok klasik ne de beyazın soğukluğu mevcut.

Bu evde en sevdiğim detaylardan biri de kapılar oldu! Standart kapı kasalarının içinde menteşeleri, kabaraları, tokmağıyla ince zevkin ve temiz işçiliğin sonucunu görüyoruz.

Kapı kasalarının duvar ile aynı renk olması ve ayrılmaması, kanatların farklı renklerde kullanımı, merdiven basamaklarının zemin malzemesiyle devamı ama rıhtların duvar ile aynı beton/boya bırakılması, merdiven korkuluğunun olabildiğince sade ama zemine oturumlarının temiz çözülmüş olması. Her biri çok basit görünen ama bir o kadar etkili dokunuşlar olmuş.

Ana mutfak ve bar olarak değerlendirilen iki farklı mekan. Sıcacık, huzurlu,samimi ve aydınlık.Burayı evin kalbi olarak nitelendirmişler.

Ve bir banyodan örnek.Yine pirinç detaylar,tek parça antikanın kibarlığı yanında modern siyah ve net bir duvar seramiği.. Denge bu mahalde de kendisini hatırlatıyor.

Bu ev dönüşüm projesinde beni en çok etkileyen el işçiliğine ve ustalığa verilen değer oldu sanırım. Merdiven parmaklıklarında tamamen el ile dövülmüş demirler, kapılarda kullanılan dövme demirler, pirinç işçilikleri, ahşap işçilikleri,sanata verilen değer, gerek tablolar gerek heykeller ve bu heykellerin sergilendiği çimento kaideler gibi..

Bu evi Veranda dergisini karıştırırken keşfettim ve sizinle de paylaşmak istedim. Bu işten keyif aldığınızı biliyorum.Farklı fikirler ve ilhamlar edinebileceğinizi düşündüm,Bende öyle oldu, inceleyecek çok fazla detayı var ara ara açıp bakıyorum. Size de tavsiye ederim her baktığınızda farklı detayları çarpacak gözünüze. Mesela koltuk üzerinde ki şalı farketmiş miydiniz? Çok şık bence tekrar bir gezinin derim :)

Daha detaylı incelemek isterseniz;

https://www.veranda.com/decorating-ideas/a28577679/amy-morris-atlanta-house-tour/

Bu adresten ulaşabilirsiniz..

Sevgiler

bottom of page
1017231992825702