Son dönemlerde tamamlanan projeler standart malzeme seçimleri ve modern hatlarıyla oldukça sade hatta bazen kendi aramızda kullandığımız ''ruhsuz'' tabiriyle adlandırabileceğimiz bir halde teslim ediliyor alıcılara.
Bu durum bazen avantaj olsa da bazen o alana yaşanmışlık ve stil katmak gibi acil bir ihtiyaç yaratıyor.
Bu yazıda, bu konuyu özellikle sahil şeridinde yer alan 'Yazlık Evler' başlığında ele alarak, bu tarz mekanlarınıza kolay ve hızlı dokunuşlarla yazın o sıcacık hissini yansıtacak, daha davetkar hissettirecek birkaç öneride bulunmak istedim.
Genelde bembeyaz duvarlar ve seramik zeminlerle teslim edilen evler. Mutfaklar beyaz, seramikler gri, doğramalar antrasit. Son yılların inşaat trendi buna evrilmiş durumda farkındaysanız. Oysaki bazen bu sade tadlar çok şık projeler sunsa da bazen otantik ruhu silen, o coğrafyanın karakteristik dokusunu tarihe gömen, kişiliksiz bir şehir yaratılmasına neden olan detaylar oluyor.
Çünkü zamanla o antrasit doğramalar cephelere antrasit renklendirmeler olarak, sahte ahşap kaplamalar olarak, bina dış kaplamalarında seramikler kullanılarak vasat bir sonuca götürüyor. Şahsım adına Bodrum'da yaşayan biri olarak çok güzel projelere denk gelsem de, genelde Bodrum'un o bembeyaz ve yer yer taş kaplama cephelerinin, ahşap detaylarının şuan bambaşka bir yolda ilerlediğini görüyorum maalesef.
Modern hatlardan ve hayatımızı kolaylaştıracak teknolojik çözümlerden mutlaka faydalanıp, konutumuzun yer aldığı coğrafyanın özelliklerini göz önünde bulundurup, habitatına uyumlu bir mekan yaratırsak (dışarıdan iç detaylara kadar) çıkan sonuçtan çok daha mutlu olacağınıza garanti verebilirim.
Yalın etki çoğumuzun hoşuna gidiyor biliyorum ama aynı zamanda, bu mekanları ısıtma ihtiyacı bence hepimizin başlıca meselesi. Mekanı ısıtmak o alana eşya doldurmak anlamına gelmiyor, burada yanlış anlaşılmak istemem.Yazlık ve ferah etkiyi, nefes alan mekanları doğru malzemeler ile buluşturursak kargaşadan uzak ama tatmin olacağımız bir finişi göz yormadan sağlayabiliriz.
Eğer konuya sepetler, hasırlar , ahşaplar diye başlarsam yazının anlamı olmaz, bunlar zaten uzun süredir hepimizin sık sık başvurduğu detaylar. Sayfiye denince, hele hele yaz denince o malzemelere zaten göz kırpmadan olmaz.
Ben diğer birkaç kolay ve pratik öneri ile yazıya başlamak istiyorum.
1- Evinize sıcak bir hoşgeldiniz,
Mesela girişler, Bu şekilde aydınlık ve geniş giriş alanlarınız olmayabilir hatta artık bazı evler direk salona giriş bile veriyor. Ama mekan farketmez, boş ve koridor/girişe yakın bir duvarınız varsa;
uygun ebat bir bank ( mutlaka oturulacak diye düşünüp ölçüyü gözünüzde büyütmeyin) arka duvara bir tablo ve üzerinde birkaç sıcak dokuda tekstil & bitki gibi aksesuarla mekana sıcacık bir giriş katabilirsiniz.
2- Mekanınıza tazelik gelsin,
Dalından toplayacağınız birkaç demet canlı çiçek veya birkaç dal bitkinin evinizdeki etkisine inanamazsınız. Ya da yakınlarınızdaki bir çiçekçiden haftalık alacağınız sezonun bitkilerinden kesme çiçek aranjmanlar daha pratik bir çözüm olabilir. Amaç sezonu evinize taşımak, bu yüzden lüx arayışından uzakta sade ve ruhu olan birkaç dal bile size istediğiniz etkiyi hemen verecek. Mufak tezgahında, orta adada, yan sehpada, masada, yatak odası komodin veya tuvalet masanızda, küçük bir bardak vazo ile banyolarınızda.. Her mahale birkaç dal yerleştirebilirsiniz.
3- Dışarıdan içeriye,
Doğadan ilhamla yapılmış, doğayı içeri taşıyacak artworkler mekanınıza aradığınız dokuyu verecek en büyük yardımcılardan.
Doğadaki renkleri içeri taşıyacak tablolar, doğadan çekilmiş fotoğraflar, doğadan esinlenerek ortaya çıkmış organik formda seramik veya mermer aksesuarlar. Renk & doku açığını doldurmaya, bulunduğunuz coğrafyayla bağ kurmanıza birebir.
4- Duvarlara biraz hareket,
Beyaz duvarlar, tavanlar. herşey açık tonlarda. Nasıl ısıtabiliriz? açık raflarla işimiz oldukça kolay. bu raflarda sevdiğimiz parçaları yerleştirmek, kitaplar ve bitkilerle harmanlamak, farklı malzemeleri birlikte kullanmak için harika yüzeyler oluşturacak. Küçük noktasal aydınlatmalar, heykel-resim gibi artworklerle kendi seçkinizi yaratabilirsiniz.
Bu detayı mutfak - salon arasında bir geçiş olarak veya salonun asla ısınmayan bir duvarını tasarlayarak evinize dahil edebilir, veya illa salon diye düşünmeden bir yatak odanızda planlayarak farklı seçenekleri deneyimleyebilirsiniz.
Yazının başında bahsettiğim gibi, mutfaklar özellikle çok standart ve soğuk oluyor yeni bir projeye girdiğinizde. Biz genelde projelerimizde ilk olarak bazı alanlarda ortamı ferahlatacak ve kendi gustomuzu katacak açık rafları ekliyoruz. Mutfak üst dolaplarında vazgeçebileceğiniz dolaplar olursa onların yerine 2 sıra ahşap dokularında raf yapmayı düşünmenizi isterim. Birkaç fotoğraf eklemek istiyorum. 2 ayrı projemizden fotoğraflar.Bir tanesi mevcut bir evi satın alıp içinde tadilatlar yaptığımız bir projeydi, burada davlumbaz yanı mevcut dolapları kaldırıp, açık raflara çevirdik. Diğeri sıfır bir projeydi, Soğuk beyaz/gri etkisini ısıtmak için meşe ahşap dokulardan yararlanarak birkaç açık rafla nasıl kolay dönüşümler yaptığımızı görebilirsiniz.
5- Sarıp sarmalak için,
Son kalem olarak tekstiller ve renkler diyebiliriz.
Beyaz duvarlar ve gri zeminlerin yarattığı nötr atmosferi canlandırmak için renkli ve desenli tekstiller ilk aklımıza gelenlerden ama karışıklık yaratmadan hangi renkleri tercih edelim dersensiz;.
Özellikle tarçın, yanık portakal,safran, hardal tonları bu yalın beyaz-bej altyapınıza çok tatlı bir geçiş yapacak ve size diğer aksesuar ve detaylarınızı düşünmeniz için alan yaratacak. iç mekandaki yeşil bitkilerinizle, yeryer sepetler jütler gibi doğal malzemelerle, ahşap meşe gibi naturel tonlarda dokularla, terracota gibi kil seramik doğadan atışlarla harika bir uyum yakalayacaktır. Keten dokular ve sıcak renk paletine başvurmanızı mutlaka öneririz. Aralarına mekanınızda yer alan diğer renklerden atıp birbirine bağlayabilirsiniz. Zeytin yeşilleri, sıcak griler veya Akdeniz desenleri gibi..
Yazıyı burada sonlandırırken sayfamızda satışta bulabileceğiniz birkaç dekorasyon önerisini aşağıda ekiyorum, buradakiler ve daha fazlası için aşağıdaki linki ziyaret edebilirsiniz.
Genelde bildiğimiz ana kalemleri başlıklar altında biraz daha daraltarak hızlı karar vermenizi sağlayacak şekilde sınırlandırmaya çalıştım. Resim ama ne tarz? tekstil ama hangi renkler? bitki ama hangileri gibi.. İşinize yarayacağını yeni fikirlere yol açacağını umuyorum,
Keyifli okumalar,
Hande Ö.
Commentaires