1017231992825702
top of page

BLOG

Güçlü ve Kendinden Emin KAHVERENGİ!


Sonunda uzun süredir taslak halinde bekleyen yazımı tamamlayabiliyorum. Sonbaharda karar verdiğim konuyu, kışın ortasında ancak tamamlayabildim. Gerçi bu sene yaz ne zaman bitti,sonbahar oldu mu? sonbahar geçti mi?kış? kış gelecek mi?..


Herşeyin birbirine girdiği ama bir yandan da herşeyi ele alabileceğimiz özgür zamanlar yaratıldığı değişik süreçlerden geçiyoruz.Bu zamanlarda yaşadığınız alanları tekrar tekrar gözden geçirdiğinizi biliyorum,zaman zaman gelen sorularda zaman zaman da yazılarımla kolay ve ulaşılabilir değişiklik adımlardan bahsediyorum,konuşuyoruz.Bunların arasında, en çok ele aldığım konular ise mevsimsel revizyonlar.Bu da tabi ufak adımlarla sezona bağlı mevcut aksesuarların kaldırılması,mekana minik eklemeler yapılması,yer yer azaltmalara gidilmesi gibi kolay yollardan geçiyor.

Bu seferki konuyu seçerken biraz da kendi hislerimden yola çıktım aslında, evde daha çok sıcak temayı ister olmuştum birkaç haftadır,kış mevsiminde olduğumuzdan içimizi ısıtacak,''hygge'' tadında bir şeyler olsun istiyordum.. Zaten mekanlarda renk kullanımlarını ele almayı da her zaman çok sevmişimdir.Malzeme ve renk ilişkisi, Stil ve renk ilişkisi, diğer renkler ile uyumu, kullanım dozu vs.. gibi. Bu sefer ki seçimim; sıcacık kahve tonları. Yine çerçeve geniş, bej gibi açık tonlardan acı kahveye uzanan bir skala.Yerine göre çok anaç yerine göre çok cool tavırlarıyla..


Renk tonu için skalayı geniş tuttum belki ama bahsetmek istediğim stiller konusunda alanı daralttım. Kuşkusuz ki kahverengi, sıcaklığı ve uyumluluğu sayesinde birçok tarzda kullanılan hatta sıklıkla başvurulan bir renk. Mesela, Klasik,rustik,özellikle Retro ve midCentury stillerin herhangi birinde döşenmiş bir mekanda, o tarzı taşıyan kahverengi deri bir koltuk asla sırıtmayacaktır veya kahverengi etkiyi en rahat verebilecek ahşap bir dolap kaçınılmaz bir seçim olacaktır.. Bu çok olağan, çok kullanılan ve risksiz bir durum.Ama ben daha modern mekanlarda görelim,daha çağdaş bir dille kullanılmalarına bakalım ve bildiğimiz kahverengiyi pek bilmediğimiz kullanımlarıyla görelim istiyorum.

Kahverengi ve tonları genelde tamamlayıcı veya destekleyici bir renk olarak tercih edilir,doğanın ana tonlarından olduğundan risksizdir,birçok farklı renk ve malzeme ile uyumludur.Biraz da etrafa serpiştirilmiş kurtarıcı kahveleri değil de,bu rengin üzerine kurgulanmış,tasarlanmış mekanları konuşalım..

Minimal mi? İskandinav mı?.. Sanırım arasında gidip geliyor..Örneklerini paylaştığım görseller ve ortak kullandıkları birbirine yakın bu pastel tonları mesela..Evet bakınca kahverengi diyemeyiz ama kahve tonlarını oldukça taşıyan bir palet..Daha soft hali, çok yumuşak ve huzurlu.Diğer yakın tonları olan teracotta,hardal ve tarçın tonlarıyla olan uyumu harika.Genelde duvarlarda kullanılmış örnekler.Bence denenebilir.. mekanı yormadan, sizi sıkmadan uzun süre kullanabileceğiniz renkler.Hiç koyu dokunuşlara gitmeden, ara tonlarla da, ton sur ton kahverengilerle de yaratabilirsiniz bu tarz mekanları.,Beyazların yer yer olduğu ve monotonluğu çaktırmadan kırdığı da bir gerçek.. Küçük bir ipucu vermem gerekirse;buradaki örnekler gibi kahveyi birçok tonuyla birlikte kullanacaksanız mutlaka beyaz gibi açık renklere yer verin derim,ortama nefes aldıracak ve dengeleyecektir.

İskandinav demişken.. Bu stile ilginiz varsa doğru adres kahve tonları. Daha çok gri ağırlıklı tercih edilse de veya akla ilk gelen gri ve beyaz birlikteliği olsa da, aslında soğuk çağrışımlar yapan kuzeyli stilin en büyük kurtarıcısı bu bahsettiğimiz renkler. Yumuşak ve pürüzsüz yüzeylerde, ince ve zarif işçilikleriyle, ahşapla olan birliktelikleriyle İskandinav imzalarıyla harika bir uyum içindeler.Mesela bu görselde... Duvarda, camlarda, ahşaplarda, koltuk şalı tekstilinde ve aksesuarlarda birçok kahve atışa rastlıyoruz aslında.Benim en çok hoşuma giden ise bronz camlı olan abajur oldu. Verdiği ışığı da ısıtarak etrafa yayması bonus olmuş..



Koltuk, kanepe, perde, yatak örtüsü, koltuk şalı.. gibi tüm tekstillerde rahatlıkla tercih edebileceğimiz bir ton diyebiliriz. Kesinlikle rahatlatan,sakinleştiren ve ruha iyi gelen bir etkisi var. Tekstillerde ise birçok kumaş cinsi var biliyorsunuz, doğru stil ile doğru kumaşı buluşturmak önemli olan. Ve o kumaşa yakışacak ton seçimleri. Bazen kırçıllı bir ketende, bazen yumuşacık koton kadifede, bazen olgun Vintage bir deride, ara ara kanepe üzerine atılmış çift renk bir suni kürkte,duvara uygulanmış kumaş dokulu bir duvarkağıdında,yatak üzerine atılmış yün bir battaniyede veya tasarım bir koltuğun keçe kumaşında.. Nerede olduğu çok önemli değil, asıl önemli olan tüm bu dokulara kahve skalasının gerçekten çok yakıştığı.

Sakinleştirici etkisinden bahsetmişken, yatak odalarındaki kullanımlarında çok beğendiğim örnekler seçtim. Yukarıda bahsettiğim gibi ağırlıklı olarak modern veya nordic stildeki örneklerden yola çıktım.Yatak odalarında da durum değişmedi,çok konforlu,şehirli,modern örneklerde de tercih edilmiş, daha mütevazi,kuzeyli,sade bırakılmış olanlarda da. Yer Yer daha soğuk griye yakın tonları yer yer sıcak çikolata kahveleri.. Ton-sur-ton kullanımları da çok yakışmış, etkiyi kırmak adına birlikte kullanılmış beyazlarla da.. Her iki stilde de yakalanan bu çağdaş etkiyi seviyorum. Sertliği ve soğukluğu kırmak adına harika bir seçim olmuş bu geniş ve her tonu ayrı güzel renk skalası..Çünkü modern tasarım dendiğinde de , İskandinav stili denildiğinde de ilk başta akla gri-siyah-beyaz birliktelikler geliyor ve genelde metal-mermer soğuk yüzeyler. Aslında sıcak tonlara gittikçe bu modern dokuyu kaybetmeden mekanlara daha sıcak his katmak çok kolay.Lake yüzeylerde tercih edebilirsiniz, duvar rengi ve lake dolap veya ünitelerinizi aynı renklerde kullanabilirsiniz, aralara yenge gbi küllü kahveler ekleyebilirsiniz.Modellerde sade çizgilere, tasarımlarda düz hatlara gittiğiniz sürece istediğiniz etkiyi kolayca yakalayabilirsiniz.Bu sayede ister pirinç, ister siyah mat detaylar veya beyaz mermer yüzeyler.. Hepsi birleşince ortaya çok güzel bir birliktelik çıkacaktır.


Hangi konudan bahsedersem bahsedeyim mutfaklara mutlaka değinmek istiyorum, bence bir ev için en önemli mekanlar mutfaklar diyebiliriz..konu kahverengi ise ve tarz olarak bana en yakın modelleri sorarsanız,aşağıda eklediğim mutfakları favorilerimden sayabilirim.Dolaba boğulmuş mutfaklardansa bu şekilde ferah, iyi aydınlatılmış, güzel ahşap kullanılmış olanları çok daha fazla seviyorum. Evet birçok kişiye çok yakın gelmeyebilir ama gerçekte çok pratik ve oldukça yeterliler aslında.Ve kahverengi kullanımı..Genelde beyaz detaylar ile kullanılmış,yazının başlarında değindiğim bu beyaz dokunuşlarıyla havaları hemen modernleşmiş.Gerçekten çok seviyorum bu iki rengin birlikteliğini.


Kahverengi denilince ahşaplardan bahsetmemek olmazdı. Rengi ayrıca kullanmasakta, ahşap dokulara yer vererek, kahve etkiyi zaten mekanlarımıza sokmuş oluyoruz. Ama o ahşap etkisiyle,kahve tolarını pekiştirmek asıl olay.O kadar güçlü oluyor ki etkisi, mekandan mis gibi sıcak çikolata kokuları geliyor adeta..Benim için sofistike kelimesinin karşılığı diyebilirim.Ahşabı birkaç farklı cila tonu ile birlikte kullanmak, jüt-keten-hazeran gibi doğal doku detayları girmek, güzel aydınlatılmış, zarif ve incelikli tasarlanmış büyük ahşap üniteler veya lambri duvar kaplamaları entelektüel bir etki için birebir.İşte bu tarz kullanımlarda, mat siyah dokunuşları eklemeyi çok beğeniyorum.Bu bir sanat eseri de olabilir, seramik birkaç parça da, dolap kapağı için kulpta olabilir,tasarım bir aydınlatma da..


Geniş bir ton skalasından bahsetmiştim,genelde griye yakın soğuk tonlarını tercih etsem de veya bej gibi sakin aralıklarda kalsam da, bu yazıyı hazırlarken kızıl kahveyi bir kere daha keşfettim diyebilirim. Kızıllığı birçok alanda pek tercih etmem, kızıl ahşapları genelde kullanmam mesela. Ama pek tercih etmediğimiz bir rengi,kullanıldığı yere ve aynı mekanda buluştuğu birlikteliklere göre bambaşka bir yere koyabiliriz.Mesela aşağıdaki örnekler bende ki algıyı tamamen kırdı..


Ve tabi ki Acı Kahve.. Zarif,Şık,Kendinden emin.. Özellikle siyah ile kurgulandığında,bu birliktelikten daha güçlü hiçbir seçenek olamazmış gibi geliyor..


Sadece duvar rengi veya tekstilde değil, aksesuarlarda, seramik gibi daha soğuk yüzeylerde, artworklerde, aydınlatmalardaki kullanımlarınıda değerlendirmek gerekiyor. Bazen kocaman bir duvarın rengi mekana etkisini verirken bazende monochrome bir palet içinde küçücük bir aksesuar o işlevi görebiliyor...


Siyah & beyaz & gri ton skalasını kullanan biriyseniz, mekanınıza kahve tonlarından eklemeler yapın derim. Kahve&gri kahve&beyaz kahve&siyah uyumlarından çok memnun kalacağınızı düşünüyorum.Monochrome ilerlerken bazen çok soğuk mekanlar yaratılıyor..Bu bahsettiğimiz renkler ise yumuşatmak ve o etkiyi kırmak adına birebir..


Bir de çok açık tonların buluştuğu, çok sakin renklerin kullanıldığı mekanlar görüyorum. Bir süre bu çok güzel ve ferah bir etki bırakabilir. Ama gün geliyor hepimiz biraz değişiklik istiyoruz. Sepetler, jütler, kremler ve ketenlerin buluştuğu,bohem etkisi olan mekanlarınız varsa, değişiklik istediğinizde yer yer acı kahve tonlarında detaylar ekleyebilirsiniz. Acı kahve ve siyah atışlar, kontrastı sağlayarak çok daha dinamik bir etki sağlayacaktır.


Beni soracak olursanız Jotun kataloğunu açtım bile..En kısa sürede bir duvarımda denemek istiyorum bu tonlardan birini.Hatta dükkanda bir duvarı kestirdim gözüme..Boyadıktan sonra fotoğraflarım,şimdiden heyecanlandıran bir plan oldu sonucunu merak ediyorum.. O zaman son bir iş kaldı 'Rengi' seçmek..

Umarım sizlere de biraz fikir vermiş veya farklı fikirlere yol açmış, ilham olmuştur yazı ve seçtiğim görseller.Sizinde benim gibi planınız oluşursa veya kahverengiye değinen değişiklikler yaparsanız benimle paylaşın lütfen.Üzerinde konuşalım..



Sevgiler

Hande






all photos via Pinterest & Google



Comments


bottom of page