1017231992825702 Dekorasyonda Bitkiler
top of page

BLOG

Dekorasyonda Bitkiler

Bitkinin modası olur mu hiç?

Tabi ki olmaz aslında ama son yıllarda daha bir kıymetini biliyoruz sanki kendilerinin. Hepimizin büyüklerinin evinde vardır yeşilli çiçekli köşeler, evlerin içinde bir sera etkisi. Bu sebepten mekanlarımıza yeni yeni giriyor diyemeyiz ama bitki türleri- mekanlar arasında bağlar kurduk, tarza göre seçtik, daha bir geliştirdik sanki bu konuyu.

Uzun süredir aklımdaydı bu yazı, benim için en önemli konulardan biridir botanik. İşi uzmanlarından öğrenene kadar belki çok fazla kuruttuğum, büyütemediğim yeşilliklerim oldu ama artık biraz daha beceriyorum bu işi sanırım.Kendi evimde veya herhangi bir mekanı tasarlarken plan proje ile birlikte hemen canlanır gözümde yeşil alanlar, köşeler.. ister ev ister ticari bir mekan olsun orayı yaşanır kılan canlılardır bana göre. Çerçevelerimde bile en çok kullandığım temadır ''botanic'' , Yaparken en çok zevk aldığım süreçler..O kadar çok çeşit var ki çünkü, hergün yeni bir bitki türü ile karşılaşabiliyor insan.

Bu yılın trendi ''Boheme-Chic'' etkisi ve yıllardır süre gelen ''Modern'' tarzın yükselişi bize çok farklı örnekler sundu. Bir yanda sıcak renklerle harmanlanmış yaz mekanları, bir yanda en doğal malzemelerle kurgulanmış cool alanlar, bazen son derece modern-sofistike bir mekanda sadece sıcaklığı katan bir-iki dal... gibi.Projesini yürüttüğüm iç ve dış mekanlarda ise yine en önemli konumuz iklim, bakım oluyor. Ve tabi ki işin uzmanlarına danışmak,kendilerinden servis almak.Geriye o mekanı yaşanır kılan, sıcacık ama bir o kadar da cool detaylar çıkıyor.

Benim de her zaman daha çok tercih ettiğim yeşil yapraklılar olmuştur. Renklerden çok sadece yeşilin farklı tonları.. Gri yeşiller, açık-koyu yeşiller, maviye bakan tonlar.. Genelde kalın yapraklılar, geniş yapraklı tropik bitkiler.. Bunlara hangilerini örnek verebilirsin derseniz, lavantalar, kılıç , benjamin, kauçuk, kaktüsler, dracena cinsleri, aşk merdiveni, bonsai, salon çamları, areka palmiyeleri, monsteralar,fil kulağı ve muz ağaçları.. Türkçe isimleri ile böyle, tabi latince hepsinin bir familyası ve kendi içlerinde ayrılan türleri var. Ama hepsi aynı güzellikteler bence. Tecih sebeplerimden biri de bakımlarının kolay olması.Bazısı güneş, bazısı nemli ortam,bazıları ise gün ışığı giren gölge mekanları seviyorlar. Genel bilgiler böyle ama tamamen deneyerek, yer değiştirerek, sulama zamanlarını ayarlayarak doğru yerleri buluyor insan.

Sizin mekanınız sizin o anki ruhunuz biraz da, ben zaman zaman yanlarına sezonluk meyve-sebzeler, mumlar, ışıklar, şişeler eklemeyi seviyorum.Benim için önemli olan birliktelikler. Nokta nokta mekanda dağıtmaktansa farklılıkların birlikteliğini tercih ediyorum hep. Farklı boylar, tonlar ve dolu dolu, hacimli bir görünüm.Doğal materyeller ile harmanlamak.. Döküm, pirinç , bakır saksılar, cam vazolar,seramik ürünler, mermer kaideler ve ahşaplar..

Ekmek, bakmak, büyüdüğüne şahit olmak bir canlının mucizevi birşey, insan bu işe girince arkası kesilmiyor. Tam bir terapi bitkilerle olan iletişim.Bakamam diye uzak kalmayın bitkilerden. Size ve ortamınıza uygun mutlaka birçok çeşit vardır. Araştırın, bulun ve bakın derim.. eminim bu deneyim size de çok güzel kapılar açacaktır.

Fotoğraflar bizden, Gümüşlük'ten.. Umarım sizin içinde farklı fikirlere ilham olur..

Sevgiler

bottom of page
1017231992825702