1017231992825702 Dekorasyon fikirleri
top of page

BLOG

Dekorasyonda Etkisi büyük düzenleyici '' Dekoratif Tepsiler ''

Detaylara ve aksesuarlara bizim kadar düşkünseniz, bu yazı işinize yarayacak bazı ufak tüyolar verebilir.


Ne kadar sade bir dili olsa bile bir mekanın, bomboş yüzeyler bize göre değil di mi? Seviyoruz yaşanmışlık katan detayları ve ara sıra sevdiğimiz mekana yeni parçalar eklemeyi.. Ama en çok konumlandırmada sorun yaşayabiliyoruz.

Büyük bir yüzey üzerinde, havada yüzmeden nasıl kurgulamalıyız sorusuna orta sehpa yazımızda biraz değinmiştik. Birliktelikler yaratmak, alçak & yüksek detaylar girerek monotonluğu kırmak ve farklı malzemelerden yardım almak gibi. İşte tüm bu konulara yardımcı bir detaydan bahsetmek istedim size bu yazıda. Sadece orta sehpalar değil elbet, birçok mahalde hem düzenleyici hem dekoratif olarak rol alan ' dekoratif tepsi ' konusu.


Sadece görmekten hoşlandığınız dekoratif aksesuarlarınızı veya kullanıma yönelik ve aynı konuya hizmet eden detaylarınızı ( ör: mum-kibrit-palo santo-tütsü..vb) bir yerde toparlamak hem daha düzenli bir etki sağlayacak hem de neyi nereye koysam olmuyor etkisini ortadan kaldıracak parçaları ele almak istedim.


Bunu en basit haliyle tepsi olarak geçiriyorum yazıda ama bu bazen düz bir yüzey veya farklı malzemelerden yapılmış sunum parçası da olabiliyor.


Hem kendi evimde hem projelerimde, orta sehpalarda özellikle çok başvurduğum bir parça benim tepsiler. İrili ufaklı parçaları tek bir yerde toplamak hem sevdiğim düzeni sağlıyor hem de hepsinin yarattığı birliktelik çok daha vurucu ve gözüme hoş gelen bir resim ortaya koyuyor. Küçücük bir kibrit kutusunu bir sehpa üzerinde konumlandırmak bazen çok kolay olmuyor, yerini tam bulmuyor gibi.. ama bir aromaterapi tepsisi oluşturmak çok daha hoş ve ruhunuza da iyi gelen bir sonuç veriyor.O zaman o havada yüzen kibrit kutusu bir anda çok tatlı bir detaya dönüşebiliyor.


Aromaterapi tepsisi demişken, mumları sevdiğinizi tahmin ediyorum.. farklı boy ve çeşit mumlarınız, belki çubuk kokularınız, tütsülükleriniz, ve birlikte tütsüleriniz, mum söndürücü-makas gibi aksesuarlarınız, uçucu yağlarınız, buhurdanlıklar.. bu liste uzar ama bunlar bazen çok küçük parçalar olabiliyor ve kocaman bir zeminde tam istediğimiz gibi bir görüntü vermiyor. Bu durumlarda bütüncül birliktelikler çok daha hoş bir algı yaratıyor değil mi?


Hatta blok mumları kullanan ve sevenlerdenseniz, aynı ton farklı boylarda mumlar veya farklı renklerin bir arada ama sayı olarak çokça olmasıda yine sıcacık ve çok şık bir detay haline gelebiliyor. Özellikle yuvarlak tepsiler bu kurgu için çok uygun. Malzeme seçimiyle evinizin tarzına göre tasarlayabilirsiniz.Rustik bir ahşap tepsi, bir adet ahşap tesbihle bohem bir sonuç alabilirken, biraz parlaklık ve cam/ayna yüzeylerle daha farklı bir sonuç mümkün..




Zaman zaman bu tepsilere küçük heykeller veya bir vazo içinde canlı bir demet çiçek veya birkaç kitap çok yakışıyor. Hatta tepsi içinde tepsi.. Hiçbir kuralı yok tamamen sizin yaratıcılığınız ve tarzınızla şekil alacak, zaman zaman yer değişiklikleri ile sizi monotonluktan çıkaracak parçalar..


Hepimizin mekanlarında olan, görmek istemediğimiz kumanda kirliliği..

klima- televizyon veya her hangi bir cihazın kumandası. artık evlerde bu sayılar oldukça arttığından onları bir yerde toplamak ve mekanda kaybolmasını sağlamak için çok yerinde bir kurtarıcı.



Demin bahsettiğim görüntü kirliliklerini saklayabilmeniz için bir diğer seçenek; yine tepsilerle kapaklı kutuları birlikte kullanmak.

Tepsiler,kutular,sunum blokları.. Bu birliktelikleri farklı dokularla matchlemek sade bir dekorasyonda bile etkisi büyük olan küçük dokunuşlardan.

Bahsettiğim kutular mekana ve genel havaya göre; lake, sedef, mermer,cam tercih edilebilir.


Eğer yer müsaitse, banyo tezgahlarında da kullanmayı çok seviyorum. Görsellerde ebat olarak büyük modelleri de ekledim, tezgah müsait olduğunda elbet görüntü çok daha şık oluyor. Ama mekan ve tezgah küçük olduğu zamanlarda mini tepsiler çok kurtarıcı.Hatta sabunluk&dişfırçalık&krem gibi olması gereken parçaları da yine tek bir noktada toplamak, olduğundan daha özel bir görüntü sağlıyor. Bu mini parçalar için H&m home, Zara home gibi adreslere göz atabilirsiniz.Banyo aksesuarlı bölümünde mutlaka birkaç parça oluyor. Yer müsait ise minik vazoda bir dal bitki, küçük bir mum, küçük bir pamukluk estetik algıyı bir anda değiştirdiği kesin .


Banyolardaki kullanım bazen dekorasyondan çıkıp bir düzen arayışına da cevap verebiliyor. Bakım serumlarınız,kremleriniz veya rutinleriniz içinde düşünebilirsiniz.Parfümler veya takılarınız için. Görsellerdeki örnekler belki sizin alanlarınız için ufak birkaç fikir verebilir.

Özellikle banyo ve giyinme odası gibi alanlarda mermer / traverten olan dokuları seviyorum. hem malzeme olarak uygun hem de üzerine gelen parfüm/takı/mum / toka veya hangi amaçla kullanılacaksa.. üzerinde duran malzemelerle yarattığı kontrast gerçekten çekici.. Kendimiz için yarattığımız bu alanlar birer motivasyon aracı.


Kullanmayı çok sevdiğim bir diğer alan başucu komodinleri..Yaşayan mekanlar diyoruz hep, tamamen bize özel mekanlarda, bize iyi gelen parçalarla.

Çalışma alanlarınızda yine düzen sağlayan parçalardan. Benim gibi çalışma alanındaki dağınıklık veya düzensizlik konsantrasyonunuzu olumsuz etkiliyorsa düzenleyiciler bu alanlarda da büyük rol oynuyor, özellikle tepsiler gibi dekoratif olanlar. Mekanınıza eklemeyi düşünebilirsiniz.

Mutfaklarda da yine mekanın tarzına göre mermer veya rustik bir ahşap & hasır örgü bir tepsi..Malzeme seçeneği çok..Farklı amaçlarla görsel bir tatmin sağlamak için birebir.. Üzerine düşen hangi görev olacaksa oraya uygun.. Bazen bir kahve köşesinde, bazen yağdanlık & baharatlık veya deterjan & fırçalık olarak.. Ama içinde mutlaka birkaç dal bitki ile.. Yine ruha dokunmak için, yine kendimizi özel hissetmemizi pekiştirmek için..


Projelerimizde kullanmayı çok sevdiğimiz ve Frenchouse mağaza ve online da satışı olan birkaç seçeneğe de yer vermek istiyorum.

Ahşap malzemede yüksek kalite için Avdan.Co markasının ürünlerini tercih ediyorum,

kök kaplama seçenekleri, farklı renk ve formlarda olmaları ve küçük ebat seçenekleri için;


Mermer Seçeneği için yine Çok sevdiğim Oi-No Studio ürünlerine de yine sitemizden ve mağamazamızdan ulaşabilirsiniz.


Yazıyı ve görselleri bitirmek bir türlü içimden gelmiyor. Ama sona doğru giderken birkaç malzeme seçeneğide eklemek istiyorum.

Mermer, lake yukarıda örneği olan bahsettiğim materyeller.

Ama benim çok sevdiğim ve çok kullandığım bir diğer malzeme pleksiler. Pleksinin yok gibi ama hafif ışıltılı etkisini çok seviyorum.


Ve özellikle yaz evleri için hasır dokular.

Yaz evi olması şart değil elbet,sayfiye dokuları bahar aylarında ortaya çıkarıp evinizin havasını biraz değiştirebilirsiniz. Hasırlar sepetler olunca üzerinde vazo içinde bitkilerde ona göre şekilleniyor.. lavantalar mesela veya biraz zeytin dalı.. Mevsimlere göre evlerde yarattığımız küçük değişiklikler hayata ritim katıyor, yepyeni enerjileri çağırıyor.. Veya ben buna inananlardanım. Ama evle ilgili yarattığımız herşeyin bize çok iyi geldiği kesin..


İlham olması ve güzel detaylar yakalamanız dileğiyle..



All photos via Pinterest & Frenchouse projects

bottom of page
1017231992825702