1017231992825702 Kış yaklaşırken HALILAR !
top of page

BLOG

Kış yaklaşırken HALILAR !


Maison Du Monde

Maison Du Monde / MOUNIA Cotton and Wool Berber Rug

Kış yaklaşırken içimizi ve mekanlarımızı ısıtacak konulara yöneliyorum ister istemez.Yazın ortadan kaldırdığım ne varsa şimdilerde onları çıkarır oldum dolaplardan..Halı konusu da kendiliğinden açıldı.Halı seçimleri de perde gibi,birçoğumuzun ilk etapta düşündüğü değil de son ana bıraktığı konulardandır genelde..Ömrü uzun bir eşyadır aslında halı,hele ki aile yadigarıysa bahsettiğimiz.Bazen kullanmak istemeyip bir yerlerde sakladığımız,sonra doğru yerlerine ulaştıklarında mekana değer katan yatay sanat eserleride diyebiliriz.

Evlerin haricinde, ofislerde,şimdi daha da çok mağazalarda hatta açık teraslarda bile halılardan destek alıyoruz artık çünkü mekanı en güzel giydiren,sıcaklığı en kolay veren ve en önemlisi yaşanır hissini hemen katan dokulardır.Tamamen minimal döşenmiş bir mekanı güzel bir halı ile çok daha oturaklı bir hisse sokabilirsiniz.Modern kavramı bazen o kadar abartılıyor ki, bir mobilya standına veya öğrenci evine benzer derecede havada kalıyor mekanlar fakat doğru halı seçimi ile o alana entelektüel bir hava katabilir,tüm tekdüzeliği alıp kişilikli bir alana dönüştürebilirsiniz.

Moda konusundan halılar da nasibini alıyor.Son zamanların trendleri ve sık sık gördüğümüz parçaların üzerinden geçeceğim fakat her zaman söylediğim gibi moda konusunu evlerimizde çok da fazla diretmemek lazım.. çünkü o kadar çabuk tüketen bir toplumuz ki yeni gelen akımla birlikte bir süre sonra eskileri görmek bile istemeyecek noktaya geliyoruz.Sebebi son damlasına kadar tüketilen görseller,birbirinin aynısı mekanlar ve tabi ki sosyal medya.Yeni bir akım dolaşmaya başladığında ise aklımızı çelmeye başlayan bambaşka renkler,dokular,temalar oluyor.

Bu yüzden önce biz ne istiyoruz,evimiz ne istiyor,iklimimiz,ısınmamız,yaşam şeklimiz ne istiyor bunları düşünmek gerekli.Önemli olan çağa ve akımlara ayak uydurmak olsa da, asıl gaye kişilikli ve özgün yaşam alanları yaratmak olmalı.

Kendi tarzıma ve beğenilerime baktığımda stil ne olursa olsun sadelik benim için her zaman ön plandadır.Evet sade hatta bazen az eşya! ama doygun,sofistike,bolca sanat işleri olan,entelektüel mekanlar ilgimi çekiyor.

Hatırlıyorum, küçüklüğümde ekru tonlarında halı-flexler çok modaydı.Duvardan duvara halılar.Her zaman asil,klas ve sıcak duruyor değil mi? Özellikle yatak odalarında döşenen duvardan duvara halıları daha da çok seviyorum.Kalktığınızda yumuşak bir dokuya temas etmeniz,ses yalıtımını sağlaması,otel odası konforu vermesi ve en dingin olması gereken alanınızı sert zeminden yumuşak bir hisse bırakması gibi cezbeden yanları oldukça fazladır.Fakat onun da handikapları var.Alerjik bir yapıdaysanız veya yaz-kış yaşadığınız bir alansa(yazları boğucu olabiliyor)veya temizlik ile ilgili ayıracağınız zaman yaşam temponuzda sınırlı bir zamanı kaplıyorsa bu seçime çok gitmemenizi öneririm.Ama yine vazgeçemeyenlerdenseniz duvardan duvara halılar için önerebileceğim modeller pamuklu ve antialerjik olan yumuşak dokular haricinde jüt dokulardır.Daha çok Amerikan veya İngiliz stilinde rastladığımız bu zemin tekstilleri tek başına veya yine üzerine parça halı/kilimler ile kullanıldığında da çok hoş birliktelikler sağlıyor.Kendinden desenli ki,özellikle zigzag olanlar favorim.Genel mekanlar veya merdiven giydirmelerine mutlaka göz atın derim.

Yadigar veya değerli halılarımız !

İtiraf edeyim ben de eskiden pek kullanmayı sevmezdim.Fakat her zaman bahsettiğimiz denge faktörüyle gidersek harika sonuçlar elde edebiliriz.El işçiliği olan,desenli güzel halılarımızın değerini şimdi daha iyi anlıyorum.Son zamanların trendleri ‘mid century’ ‘boheme’ ‘iskandinav’ ‘moderniskandinav’ ve ‘minimal’ yaklaşımları ayrı ayrı isimlendirsekte hepsi güzel bir ahenkle iç içe geçmiş durumda ve hepsinde az ve pastel tonlar/renkler,doğal dokular ve sadelikten yola çıkış var.Neredeyse mekanlarda ki renkleri sadece dolu dolu bitkiler veriyor.Bu durumda halılara çok iş düşüyor aslında.Bahsettiğimiz etnik ve antik veya vintage görünümlü halılar bu mekanlara çok yakışıyor..Eliniz gitmesede deneyin! Mutlaka bir yerlere kaldırdığınız halılarınız vardır,yoksa da bu tarz eskitme halı veya kilim bulabileceğiniz adresler mevcut.

Duvardan duvara olan bölümde değinmiştim jütlere fakat parça olarak ele almadan olmaz.Doğal dokuları,naturel tonları ile şu sıralar hemen hemen her tarz mekana uyum sağlıyor..hasırlar,sepetler,ketenler,kadifeler,deriler.. her renk,neredeyse çoğunluk dokularla oldukça rahat kombinleyebileceğiniz bir seçenek. Yaz-kış farketmiyor rahatça tercih edebilirsiniz hatta monotonluktan sıkıldığınız zamanlarda farklı bir halınızla üstüste veya hafif kaydırmalı olarak alternatif birliktelikler yaratabilirsiniz.Peki eksi yönleri yok mu? Kişiden kişiye değişsede evet var,doku olarak sert bir yapısı olduğundan çıplak ayak basarken çok hoşlanmayanlar olabiliyor veya temizlik konusunda hafif döküntüleri,toz toplama özellikleri olduğundan çok tercih edilmeyebiliyor.Ve önemli noktalardan biri olan, yıkama konusunda diğer dokulara göre biraz daha dikkat isterken her yerde yıkanmaya uygun olmadıklarını belirtmeden geçmek istemem.Burada önemli olan eksiler ve artıları yan yana koyup,sizin yaşam şeklinize ne kadar uyduğunu bulmak sanırım.

Boho stil halılar da yine favorilerimden. Oldukça yumuşak dokuları ve genelde iki renkten oluşan desenleriyle şu sıralar yine yakından tanıdığımız modeller arasındalar.Oldukça yumuşak ve dolgunlar.Bu sebepten de salon ve yatak odaları için tavsiye edebileceğim modeller arasında Boho halılar da var..

En sade sevenlere!Tek renkler..çok fazla renk ve dokunun olduğu bir ortamda daha dingin ve düz renklere,tek renk modellere gidebilirsiniz her zaman.Bu bazen mekanda ki ana renklerden devam şeklinde de olabilir veya tam tersi bambaşka renklerle kontrastta yakalayabilirsiniz.

Tablo gibi zeminler.. Birkaç yabancı tasarımcı ve markanın ürettiği ve benim şu sıralar favorilerimden olan modeller geometrik veya daha büyük hatlarla tasarlanmış olan modeller.Nasıllar ama, sizce de yağlıboya tablo gibi değiller mi?

Arqui Rug 1 / Haute Living

Curve Rug Catherine MacGruer x Floor Story

Peki ya en doğru kullanım konusu ?! Aslında her mekanın kendine ait dinamikleri var bu yüzden çok genel değinmek isterim bu konuya. Mesela bir salonu ele alalım, yemek masası altında evet bir halı her zaman tercih edilmelidir aynı zamanda oturma alanında da mutlaka bulunmalıdır..Fakat!M2 çok önemli, oturma alanı ve yemek bölümü çok mu yakın birbirine?Öyleyse çok boğmaya gerek yok mekanı, yemek masası altına koymak zorunda değiliz.Veya tam tersi oldukça geniş bir alan mı salonumuz? Yemek masası altı evet, oturma alanı evet ama 3. Bir alan da mı var? Gözünüze çok boş gelen bir alansa ince bir kilim,dengeleyici bir model düşünebilirsiniz.Ölçüler konusunda, yemek masası altında olan halı her zaman yemek sandalyelerinin de biraz dışına taşmalıdır.Hatta masadan minimum 80 cm dışında olması doğru sonuç verecektir. Oturma alanında yine çok küçük modellerden kaçınmalısınız,kanepe-koltukların orta alanını kaplayacak,dolduracak modellere gitmenizi öneririm hatta bir kısmı kanepe altına girebilir.Havada yüzen bir etki olmasını istemeyiz.

Mutfaklarda dekorasyon ve görüntü için silinebilir modellere gidebilirsiniz fakat bana mutfakta duran bir halı hiçbir zaman hijyenik gelmediğinden ben tercih etmiyorum.

Koridorlarınız varsa es geçmeyin derim, yolluk olarak adlandırılan ince uzun modeller mekanlarınızı ısıtacak, akustiğinizi sağlayacak ve estetik olarak evinizi giydirecektir.İlla klasik modellere gitmenize gerek yok yine jütlerden yana tercihinizi kullanabilirsiniz veya daha modern geometrik tercihler yapabilirsiniz..altta yer alan Kelly Wearstler'ın bir projesinde kullandığı modern örnekte görebileceğiniz gibi..

Banyolarda da çok halıcı daha doğrusu paspasçı değilim ama koymamız gereken bir durum varsa yuvarlak jütleri tercih ediyorum.Koçtaş-İkea-H&M home da rahatça bulabileceğiniz yuvarlak jütler var.

H&M Home

Koçtaş

Yatak odalarında sanıyorum ki ortak tercihimiz kalktığımızda yumuşak bir dokuyu hissetmek. Bu yüzden yatağın iki yanında aynı model iki parça veya genişçe bir halıyı yatağın altına girecek şekilde kullanabilirsiniz. Yeter ki ebatlar uyumlu olsun, halı yatağın altında kaybolmasın, yanlardan çok cılız parçalar görmeyelim..Aşağıda ki görselde kullanım şekillerini daha rahat görebilirsiniz.

Stiller,modeller,beğeniler sonsuz.. Biraz kendi beğenilerimden ve tercih ettiğim tarzlardan yola çıkarak hazırladığım bir yazı oldu.Umarım fikir konusunda yardımcı olmuştur belki bir parçanızı değerlendirmenizi sağlar veya farklı bir şekilde kullanmanıza yol açar.. işte o zaman ne mutlu.. Sevgiler

Jüt halılar için ; Ikea, Yargıcı Home, Uzaq Home

Antik görünümlü halılar için çok sevdiğim bir keşfim var; Turkish Modern, mutlaka instagramda inceleyin derim.

SelamCarpet - Teşvikiye/İstanbul

Boho tarz halılar için;Mudo Concept,H&M home ve Koçtaş bulabileceğiniz adresler.

Koridor gibi uzun ince alanlarda kullanılacak yolluk modelleri için; H&M home.. hem jüt hem sade desenli modeller bulabilirsiniz.

Düz veya geometrik desenlerveya özel desen dokutmak için; Stepevi

All interiors Photos via Pinterest...

bottom of page
1017231992825702