1017231992825702 7 adımda '' Cool Mutfaklar '' !
top of page

BLOG

7 adımda '' Cool Mutfaklar '' !

Mutfak !Bir diğer adıyla, Evin kalbi.Kabul edelim, en önemli alanlarımızın hakkını yiyoruz.

En çok vakit geçirdiğimiz, sabah uyandığımızda güne ilk başladığımız yer ,ev sakinleri olarak bir buluşma noktasıdır aslında mutfaklar. Genelde evin diğer bölümlerinden bağımsız tasarlanır ve uygulanır, kendi içinde bir mutfakçı ile görüşülür ve diğer alanlar hiç hesaba katılmadan sadece o mekanın içinde ki renkler, kullanım, dolaplar, tezgah.. vs kararları verilir. Asıl konu ise, geniş pencereden bakmak ve bir bütünün parçası olduğunu unutmadan kurgulamak.Ne kadar az & öz renk ve malzeme ile yola çıkarsak o kadar doğru sonuçlar elde edeceğimizi bilirsek ve ileride kaçınılmaz olarak yaşanacak kalabalıklığı da ön görürsek, uygulama bitiminde çıkan sonuç bizi hayal ettiğimiz sonuca daha çok yaklaştıracaktır.

Günümüz çağdaş mimarisinde, çalışan insanların zaman değerlendirmeleri, çevre faktörleri ve yaşam standartlarıyla birlikte yaşam alanlarının tasarımları da evrildi.Artık mahalleri tek tek değil tersine bir bütün olarak ele alıyoruz. Daha içi içe, daha kolektif ve birbirine bağımlı alanlar ortaya çıkıyor böylece.

Bu yüzden, bize düşen evlerimizde diğer mekanlara ne kadar özen gösteriyorsak mutfakları da o derece işe katmamız. Tasarlanmış bir ev yaratmak için, girişten itibaren her noktanın birbiri ile uyumu en önemli nokta.Örneğin lazım olduğunda mutfağınızdan aldığınız bir minder/yastık salonda sırıtmıyor ve uyum içinde oluyorsa en büyük sorunu çözmüşsünüz demektir. İster açık ister ayrı mutfak olsun hakim tarzın etkisinde,genel havaya uygun düşünülmesi ve uygulanması çok önemli.

Genelde zamanla kalabalıklaşır mutfaklar, tezgahlar dolar, aletler/tezgah malzemeleri/ dolaplar/yiyecekler ile bambaşka bir noktaya gelir.Oysa düşünün ki çok şık bir salondan,sanatla döşenmiş bir koridordan mutfağa giriyorsunuz, aynı şekilde sıcak bir ışık, şık bir ambiyans, diğer alanları tamamlayan renkler, güzel bir bitki, aynı devam eden zemin döşemesi. İşte bütünlük budur!

Tam da şuanda yeniden bir mutfak çizecek olsam nasıl bir şey isterdim diye düşündüm.Kendi tarzımla günümüz iç mekan tasarımı olgularını birleştirip, konuyu 7 maddede toparladım.

Genel hatlarıyla bir mutfak tasarımı yazısı değil bu. Kullanıma yönelik çözümler, işlevsel detaylar, planlama vs tabi ki olacak. Ama bu yazının asıl amacı; tabulardan uzaklaşmak, içinde zaman geçirmekten keyif alacağımız, şık&sade&çağdaş&modern bir alana çevirmek için etkili olabilecek adımlardır. Gelin birlikte bakalım..Fotoğraflar ile çok daha net göreceksiniz, birkaç adımda nasıl etkili değişiklikler yapılabileceğini.

1- PARKE ZEMİN

Özel bir dekorasyon çalışması yapılmadıysa, genelde konut projelerinde salon ve odalar haricinde zeminlerde soğuk (seramik gibi) ve farklı malzeme ve renkler uygulanıyor.

Bu durumda birbirinden kopuk ve bir bütün olamamış alanlar hissini ortaya çıkıyor.

Asıl konumuz malzeme, PARKE ! Mutfakta ki havayı tamamen ısıtan bir etkisi var. Özellikle fırçalanmış MEŞE ise !

2- DOLAPLAR İLE TON-SUR-TON DUVAR RENKLERİ

Cool bir mekan arayışınız varsa bu adım size göre. Evet bazı renkler için biraz iddialı gibi dursa da sonuç mükemmel oluyor. Biraz inceleyin,düşünün ve değişikliklere açık biriyseniz mutlaka deneyin! Geri dönüşü çok kolay..

3-PİRİNÇ DETAYLAR

Gerçek pirinç olması önemli değil ama dolap kulplarında, armatürlerde, aydınlatmalarda,raf sistemlerinde ve belki biraz dekoratif objelerde ki pirinç etkisi tartışmasız mobilyaları başka bir noktaya taşıyor !

4-AÇIK RENK SERAMİK / MERMER SEÇİMLERİ

Mermer enn güzel ve tartışmasız en şık duran malzeme olabilir ama mutfaklarda kullanımı zor! en ufak bir meyve damlası bile can sıkıcı bir lekeye dönüşebilir. Bu yüzden seçeceğiniz malzeme ne olursa olsun açık tonlara gitmeniz yine vereceği etki açısından sizi daha mutlu edecektir.

5-AHŞAP DOKUSU VE SAKİN TEZGAHLAR

Evet eşyanız büyük ihtimalle oldukça çok ve tezgahlar genelde kalabalık ama çözümü var, daha çok kapak! Sonrada bile belirli noktalara eklenebilir.Cam veya ahşap , tüm kalabalığı kapaklar ardına alabilirseniz, mis gibi ahşap ve sıcacık sakin bir mutfak etkisiyle karşılaşabilirsiniz. Bu durum ıslak mekandan algısından şık bir yaşam alanına dönüşümü de getirecektir.

6-CANLI ÇİÇEKLER / HER ZAMAN BİTKİLER

Mekan neresi olursa olsun, benim için bitki demek nefes demek, doğayı içeri almak demek. Ruhunuza iyi gelirken mekanınıza şıklık getirecek!

7- SANAT !

Yine neresi olduğu hiç önemli değil, ama hele bir de mutfaksa mutlaka bir duvarınıza yer açın ve ister yemek yaparken, ister yemek yerken seyredebileceğiniz bir sanat objesine yer verin!

Liste doğru ışıklandırma, kullanım kolaylığı, malzeme seçimleriyle uzar gider ama yukarıda özellikle vurguladığım 7 kalem standart bir mutfağı bile farklı noktalara taşıyabilecek öğeler içeriyor. Cool, sofistike bir mekan yaratmak için işe yarayacak örnekler var ama en önemlisi mutfaklara da yaşam alanı unsurlarını taşımak. Belki bir abajur bile çok etkili olabilir.

Mutfak denilince ilk baktığım adres Devol Kitchen .. Bayılacaksınız !

Küçük veya büyük, yaptığınız veya yapmayı hedeflediğiniz değişiklikleri paylaşabilirsiniz.

Sevgiler

Hande

bottom of page
1017231992825702