1017231992825702 PERDE KONUSU !
top of page

BLOG

PERDE KONUSU !

Bir mekan tasarlarken veya mevcut mekanda birtakım değişiklikler planlarken çok fazla iş kalemini düşünmemiz gerekiyor biliyorum.Alt yapısı hazır dekore edilmeyi bekleyen bir mekanı ele alırsak; Duvar renkleri,zemin malzemesi, doğru mobilyalar,kumaş seçimleri,halı...gibi bu liste uzayıp gidiyor.

Peki ya pencereler ? Perde sendromu ! Perdeler ise hem ilk başlardan beri aklımızda olur hem de onu her zaman en sona iteriz.Resmen sendrom bu.Perde olmasa nasıl olur diye düşünecek olursak,bir şehir eviyse konu o biraz imkansız.Mekanların görevli noktalarından biri olan pencereleri giydirmekle kalmıyor,mekana yaşanırlık hissi veriyor perdeler.Aynı zamanda bazen yalıtıma bazen

akustiğe hizmet ediyor bazen görmek istemediğiniz kötü bir detayı saklıyor ve asıl konu ise mahremiyeti sağlıyor.

Ama her sene moda gibi tanıtılan modeller, başlı başına kumaşlarla donatılmış pencereler,sanki odak noktasıymış gibi abartılan tasarımlar değil konumuz.Evet çok alternatif ve çok model var ama ben yine Frenchouse tarzı ve stili olan, modern & şık & sofistike & sade yaklaşımdan yana bir yazı ve örnekler paylaşacağım.Bu tarzda baktığımızda perdeler aslında fon görevi gören,mekanda rahatsız etmeden, boğmadan sıcaklık katan pencere giydirmeleridir.Hiçbir zaman mekanda ana karakter olmamakla birlikte,kritik göreve sahiptir diğer tüm kalemler ile uyum içerisinde olmalıdır.

O zaman biraz görsel ve öneriler ile örnek modellere bakalım;

Tarzı ne olursa olsun, genelde fon perde mutlaka olmalıdır.Korniş veya boru bağlantı seçenekleri mekana göre şekillenecektir ama pencere üzerinden değil de tavanda başlaması ve pencere yanlarından biraz taşması önerilir.Doku olarak ketenler,kadifeler ve ipek şantuklar tercih edilebilir.Biraz farklılık yaratmak istenirse,yarım veya 3/4 şeklinde oran ile iki kumaş birleşiminden oluşturulabilir.

Storlar kurtarıcıdır.Küçük veya kısa pencereler,mutfak

pencereleri,çalışma alanı veya yine yaşam alanlarında fon perde içinde veya tek başına her zaman kurtarıcı olmuştur. Yine birçok tarza uyumlu olabilecek bir modeldir.Dikiş ustalığı,katlama dikiş veya toplanma izi olmaması,doku seçimi önemlidir.Fon perdeniz kalın ise içinde daha yumuşak ve ince dokulu seçebilirsiniz, veya tek başına bir fon ise o zaman daha sert, daha tok kumaşları tercih edebilirsiniz. Benim favorim çizgili daha doğrusu şeritli modeller..Doku olarak yine vazgeçemediğim ketenler, ışık tercihine göre tül veya tam tersi blackoutlardan seçim yapılabilir.

Favorim ahşap jaluziler ! Kendi evimde de tercihim bu yönde oldu.Yaptığım projelerde de mutlaka jaluzi giriyorum. Ahşap,kalın ve keten biyeli olanlar tercihim.İnanılmaz ferah,şık ve cool duruyor. Temizlemesi de zannedildiği kadar zor değil inanın.Yine tek başına veya fonlar ile çok hoş sonuçlar elde edebilirsiniz.

Tüllerden yana tercih kullanacaksanız,göze hoş gelen birkaç öneri de bulunabilirim. Birincisi mutlaka keten tüller ! Çok daha şık ve modernler. Özellikle taş renkleri şahane. Zeminde toplanması veya biraz oturmasındansa zemini öpmesi çok daha temiz sonuçlar veriyor. Yani zeminden yarım santim kısa düşünebilirsiniz.

Perde kutuları. Çokk seviyorum. Özellikle yurtdışı dergilerine veya pintereste bakıyorsanız sıkça karşılaşıyorsunuzdur. Çok şaaşaalı olmasına gerek yok, yine sade çizgilerle belki biraz dikiş oyunları, biyeler veya kabaralar ile çok güzel sonuçlar alabilirsiniz.Göze hitap etmesinin yanında yine kurtarıcı görevi görürler,birçok kötü detayı kapatırlar veya mutfak gibi tek pencereli alanlarda o çıplaklık, yarım kalmışlık hissini

ortadan zarifçe kaldırırlar.

Benim genelde tercih ettiğim ve farklı projelerde beğendiğim perde stilleri bu kadarla sınırlı kalıyor.Eklemek istediğim bir nokta ise şudur;tek mekanda birden fazla pencereniz olabilir hatta bazıları yere kadar bazıları kısa pencerelerden oluşabilir, böyle zamanlarda tüm

pencerelerinizde aynı modeli geçmenize gerek yok,örneğin yere kadar olan pencerelerinizde fon arası tül kullanırken, kısa olan pencerenizde fon kumaşından bir storla finişleyebilirsiniz.Bu tercih mekanınızı monotonluktan da kurtaracaktır.

Son olarak zor alanlar için birkaç çözüm önerisi olan görsel eklemek istiyorum.Belki sizinde içinden çıkamadığını bu tarz pencereleriniz vardır belki biraz fikir vermiş olur.

Sevgiler

Hande

bottom of page
1017231992825702