1017231992825702 Doğal ve Zarif - Hazeran !
top of page

BLOG

Doğal ve Zarif - Hazeran !


Fransız, İngiliz klasiklerinden günümüze gelen, zarifliğiyle antika parçalarda sıkça yer alan, doğallığı sayesinde ise zamansızlığı yakalayan çok sevdiğimiz doku HAZERAN.

Eski evlerde radyatör kajlarından hatırlarsınız bu doğal, delikli malzemeyi.

Sanırım çok sık karşılaştığımızdan, o zamanlarda çok değerini anlamamışız. El işçiliği olması, doğal kamışlardan örülmesi bir zanaat. Şimdilerde anlıyoruz değerini sanırım, oysa dünyada ünlü markalar ve tasarımcılar asla bırakmamış hazeranı kullanmayı. Fazla düşünmeye gerek yok,sebebi basit; her stile, her döneme ve her malzemeye yakışması olabilir.

Örneğin Fransız antika bir parça, klasik veya provence tarzı sevenler için birebir. Bu stilde bir yatakbaşı, bir koltuk veya sehpa düşünüp, geri kalanını yumuşak dokular, ketenler, danteller ile devam ettirebilirsiniz.İlla antika olması gerekmiyor, hatta yeni yaptırmanıza veya almanıza bile gerek olmayabilir,mevcut parçalarınıza tekrar bir göz gezdirin, belki aralarda eklenebilecek yerler vardır.

Zaman içinde dönem tasarımcılarının ve markaların imza malzemesi haline gelmiş. Mesela çok yakından tanıdığımız Viyana'da doğan Thonet gibi. Veya benim en sevdiğim tasarımlardan olan İsviçreli mimar Pierre Jeanneret'in tasarladığı oturma elemanları gibi. Bu markalar ve tasarımcılar için ayrıca sayfalarca yazı yazılabilir o zaten apayrı bir konu..

Thonet sandalye ve koltuklardan örnekler..

Pierre Jeanneret'in Chandigarh için tasarladığı koltuk.. Muhteşem değil mi?!

Şimdilerde ise daha modern / şık / bulunduğu coğrafyaya göre şehirli veya bohem tarzlar ön planda.. Hazeran ise her tarz ile yakın ilişkide.

Eğer bu dokuları seviyorsanız ve eklemeyi düşündüğünüz parçalarınız varsa mutlaka listenize ekleyin. Daha önce de belirttiğim gibi mevcut parçalarınıza eklemeler yapabilirsiniz, bu şekilde çalışılmış birkaç örnek eklemek isterim. Mesela IKEA'nın Billy kitaplığı... Kapaklarda ki camları çıkarıp yerine rulo hazeranlardan çaktırabilirsiniz. Havası bir anda değişiyor.

Farklı mobilyalarda kullanılmış hazeran örnekleri.. Ben çok sevdim sizin de beğeneceğinizi düşünüyorum. Benim aklımda şimdiden eklenebilecek bir nokta oluştu,sanırım en kısa zamanda çalışmalara başlayacağım :) size de farklı ve güzel fikirler vermesi dileğiyle.. Sevgiler

Yine IKEA ya ait bir komodin. Ara parçalarını kaldırıp hazeran rulodan kesil eklemişler. Sonuç oldukça cool..

All photos via / Pinterest.

bottom of page
1017231992825702